Van groep 8 naar de brugklas

Van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs.

Een nieuwe school, meer docenten, vreemde talen, andere kinderen, verder van huis. Noem het allemaal maar op wat er gaat veranderen. Een spannende tijd voor de kinderen, maar ook voor de ouders!  Heb je niet alle open dagen in de omgeving bezocht, gesprekken gehad over de schoolkeuze, daarna weer in gesprek met de leerkracht over het advies? Want natuurlijk is het belangrijk dat hij op de juiste school belandt.  Het advies is gegeven en de keuze van de school is bepaald, de eindtoets  komt er nog aan en dan gaan we de laatste weken van het schooljaar in, de laatste weken in groep 8 en de laatste weken van de basisschool.

 Inmiddels is het duidelijk waar jouw achtste groeper heen gaat, maar dan komen de vragen en de twijfels. Want hoe gaat dat straks in de brugklas? Kan hij al dat huiswerk wel plannen en organiseren? Weet ze eigenlijk wel hoe ze meer dan één hoofdstuk moet leren? Hoe kan hij zich t/m het laatste uur concentreren?

Veel basisscholen besteden aandacht aan de overgang van groep 8 naar de brugklas. Ze bezoeken een middelbare school in de buurt of oud-leerlingen komen iets in de klas vertellen. Toch is dit niet voor elk kind genoeg.

Tijdens de ‘ Ik leer leren training voor groep 8’ besteden we elke les aandacht aan hoe het in de brugklas gaat. We zijn dan alleen met leerlingen uit groep 8 en dat kletst een stuk makkelijker. Tijdens alle thema’s die in het programma voorbij komen schakelen we ook even naar de brugklas. Hoe kun je jouw manier van leren inzetten bij het leren van Franse woordjes of wiskundeformules? Hoe werkt eigenlijk zo’n agenda? Wat vul ik in? Wat is mijn weekschema en hoeveel tijd heb ik over voor mijn huiswerk? Hoe ziet magister er uit?  Hoe kan ik mijn negatieve gedachten ombuigen naar positieve gedachten, zodat ik mij steviger in mijn schoenen voel staan. Hoe onthoud ik tijdens de les wat ik thuis moet doen en dat ook bij de volgende les en ook die daarna komt!

Ik heb jarenlang les gegeven aan groep 8 en ik ben op veel middelbare scholen geweest. Ik heb veel ouders gesproken die zich zorgen maakten. Diezelfde ouders geven aan dat na deze training de kinderen een meer relaxte zomervakantie zijn in gegaan en een fijn begin van de brugklas hebben mee gemaakt.

Zo werkt de training op twee manieren. Je bent met het leren leren bezig en tegelijkertijd bereid je ze voor op de middelbare school!