Start van het nieuwe schooljaar- tips

Tips om het schooljaar goed te beginnen

Aan het einde van de zomervakantie, beginnen we weer te denken aan het nieuwe schooljaar. De meeste kinderen vinden de vakantie heel leuk, maar vinden het ook weer fijn om naar school te gaan. Om hun vrienden weer te zien en weer nieuwe dingen te leren. Maar sommige kinderen kijken er tegenop. Vinden het spannend of hebben moeite met de overgang van vakantie naar de structuur van school. Heeft jouw kind daar ook last van? Dan kun je deze tips toepassen.

Tip 1

Erken de gevoelens van jouw kind.

Vindt jouw kind het spannend om weer naar school te gaan? Doe het dan niet af met ‘ach joh, het valt wel mee’. Zo geef je jouw kind het gevoel dat hij zich aanstelt. Zeg liever; ik zie dat je het spannend vindt. 

Vraag daarna aan je kind wat zal helpen? Misschien komt jouw kind zelf al met een idee. Zo niet dan kun je bij de volgende tips kijken wat zou kunnen helpen.

Tip 2

Vertel wat er verwacht wordt op de eerste schooldag. Meestal krijg je een nieuwsbrief van de school. Bespreek samen met je kind in welk lokaal hij komt en misschien gaat het naar binnen en naar buiten gaan nu wel anders. Op welke dagen is er gym en welke leerkrachten geven er les. Voor kinderen die moeite hebben met overgangen is het fijn om van te voren te weten wat er van hen verwacht wordt. Het ligt er aan hoe oud je kind is,maar ook al gaat jouw kind naar groep 8, op de eerste schooldag even mee naar school gaan is altijd een fijn begin!

Tip 3

Samen voorbereiden op het nieuwe schooljaar.

Zijn er weer nieuwe gymschoenen nodig of een nieuwe broodtrommel of andere schoolspullen? Probeer deze dingen samen met je kind uit te zoeken. Iets nieuws krijgen is altijd leuk en geeft het weer naar school gaan een fijner gevoel!

Tip 4

Houdt de eerste week rustig.

Meestal willen kinderen gelijk van alles de eerste week. Afspreken, spelen enz. Probeer de eerste week rustig op te starten. Waarschijnlijk moeten er al dingen genoeg zoals sport en naschoolse opvang. 

Tip 5

Vragen stellen.

Natuurlijk wil je als ouder graag weten hoe het op school is gegaan, maar als antwoord krijgen we dan alleen maar ‘leuk’of ‘gewoon’. Stel een ander soort vraag, je zult zien dat je dan ook een uitgebreider antwoord krijgt!

Vragen die je kunt stellen zijn:

Wat was er vandaag heel grappig op school?

Welke schoolregel is belangrijk?

Wat heb je vandaag gedaan om iemand te helpen?

Welk cijfer geef je deze schooldag?

 

Samen Sterk

Merk je dat jouw kind het regelmatig lastig vindt in nieuwe situaties? Dat jouw kind meer last heeft van prikkels? Dat jouw kind vaak doet wat een ander wilt?

Dan is de weerbaarheidstraining Samen Sterk iets voor hem of haar! 

Kijk hier en je vindt meer informatie over deze training en wanneer deze start!