Wat doet een kindercoach?

Wat doet een kindercoach?

Deze vraag krijg ik heel veel van ouders of van leerkrachten.  

Elke ouder ziet zijn of haar kind het liefst gelukkig. Het kan zijn dat jouw kind niet lekker in zijn vel zit, onverklaarbare buikpijn heeft of bijvoorbeeld last heeft van faalangst. Een kindercoach kan daarbij helpen. 

Wat is een kindercoach?

Iedere kindercoach zal je daar een ander antwoord op geven. Zo heeft iedere coach zijn eigen specialiteit. Een kindercoach gelooft dat de oplossing in het kind zelf zitten. Vanuit de kwaliteiten en kracht van het kind zelf wordt gekeken waar het kind mee aan de slag kan gaan. Hierdoor zal er meer zelfvertrouwen en bewustwording ontstaan. 

Hoe werkt een kindercoach?

Ik werk graag met ouders en kinderen. Een kind staat niet alleen.  Het gezin werkt samen als een soort systeem. Ik start met een intake met de ouders en een kennismaking met het kind. Vanuit daar bekijk ik wat de hulpvraag is. Als dat duidelijk is, werk ik met verschillende materialen en methodes om aan deze hulpvraag te werken. Eerst moet er een bewustwording komen en vanuit daar gaan we verder.

Bij een kindercoach praat je toch alleen over je problemen?

Meestal krijg ik na de eerste sessie gelijk terug van kinderen: “Ik dacht dat ik alleen maar moest praten, maar we doen leuke spellen en we tekenen bij jou!”  Ik kijk erg vanuit het kind, dus we doen juist dingen die aansluiten bij wat jouw kind fijn vindt. Wil jouw kind graag bewegen, dan doen we dat of wil jouw kind graag tekenen, dan is dat een onderdeel. En natuurlijk praten we ook. Tijdens het spelen! 

Wanneer naar een kindercoach?

De hulp van een kindercoach kan ingeschakeld worden wanneer jouw kind al een tijdje niet lekker in zijn vel zit. Een kindercoach kan helpen bij:

  • Piekergedachten
  • Slecht in slaap komen
  • Faalangst
  • Boosheid
  • Onzeker zijn
  • Last van prikkels 

En bij nog veel meer!

Wat kun je zelf doen?

Benoem kwaliteiten.

Praat zo min mogelijk over resultaat, maar over het proces. In plaats van: wat een mooie tekening, kun je zeggen: wat heb jij lekker getekend!

Geef de mogelijkheid om met jou te praten.

Probeer een moment op de dag te plannen voor tijd samen met je kind. Dit kan voor het slapen gaan, of na het eten. Jouw kind weet dan dat elke dag er een moment is dat hij bij jou terecht kan. 

Luister en stel vragen.

Als je kind dan met een probleem komt of is erg verdrietig, dan is het verleidelijk om gelijk te vertellen hoe het  zou moeten of om het flink te troosten. Benoem eerder wat je ziet. Ik zie dat je erg boos bent of verdriet hebt. Vraag door en vraag vooral aan het kind wat het nodig heeft. Soms is het genoeg om even te knuffelen en soms is er meer voor nodig. Vaak slaan we over dat je kind zelf heel goed weet wat het nodig heeft. 

Waar vind ik een kindercoach?

Inmiddels zijn er kindercoaches door heel Nederland te vinden. Kijken of er één bij jou in de buurt zit? Op www.Adiona.nl  (beroepsorganisatie voor kindercoaches) staan een heleboel kindercoaches per provincie omschreven. 

Deze blog is geschreven door Wendy-Ellen van der Kooij.

Kinder- en gezinscoach bij Praktijk Wecoaching in Voorburg.

www.wecoaching.net